Hitan sastanak

Glavni pregovarači Kosova i Srbije i Kosova Besnik Bislimi i Petar Petković boraviće danas u Briselu gdje će se sresti sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema saznanjima RSE, Petković i Bislimi su potvrdili učešće na susretu sa Lajčakom. Međutim, ostaje nejasno da li će se oni odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom za dijalog ili će doći i do zajedničkog sastanka.

Glavni pregovarači dolaze u evropsku prestonicu samo dva dana nakon neuspjele runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin Josep Borell je odgovornost prebacio na premijera Kosova Albina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvaničnog Kosova da odluku odloži na 10 mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela Kurti je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni za 48 sati, nakon što je to od njega zatražila američka strana, koja je poput EU izrazila razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Borellom o rješenju aktuelne krize na Kosovu.

Tenzije na relaciji Kosovo-Srbija su nastale upravo zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocjenila da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013. godine".

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na sjeveru Kosovu nisu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Izvor: RSE