Izvještaj EMCDDA

Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) u svom najnovijem izvještaju označio je Albaniju kao jednu od zemalja Zapadnog Balkana u kojoj se nalaze kriminalne mreže koje drže prvo mjesto na regionalnom tržištu droge, prenosi Albanian post.

U izvještaju se navodi da su kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale glavni akteri na regionalnom i tržištu droge Evropske unije, a kao jedan od razloga za pojavu i širenje ovih kriminalnih mreža na regionalnim tržištima naveden je strateški geografski položaj.

Prema izvještaju, strateški geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji sa velikom potražnjom za drogom, ubrzao je djelovanje kriminalnih grupa.

"Nekoliko zemalja EU nalazi se na rutama trgovine ljudima koje prolaze kroz Zapadni Balkan prije ponovnog ulaska u EU", navodi se u izvještaju EMCDDA.

Tako je u izvještaju identifikovano operativno prisustvo grupa Zapadnog Balkana u Belgiji i Holandiji, gdje su luke Antverpen i Roterdam važne za distribuciju i uvoz droge u EU.

Takođe je utvrđeno da su Njemačka, Italija, Španija, Švicarska i Velika Britanija važne zemlje za te grupe na tržištima kokaina, heroina i kanabisa u Evropi.

Pomenute mreže su usvojile najnoviju dostupnu tehnologiju za poboljšanje efikasnosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca, koja podrazumeva i složenu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, dronove ili korišćenje kriptovaluta i šifrovane komunikacije.

Čini se da i Zapadni Balkan i zemlje EU služe kao utočište za kriminalne grupe koje se kriju od rivala ili kazne.

"Izvještava se da članovi italijanskih i turskih kriminalnih mreža izbegavaju pravdu naseljavanjem na Zapadnom Balkanu, dok se vjeruje da su ruske kriminalne organizacije uključene u aktivnosti pranja novca duž obale regiona", detaljno je naveo EMCDDA.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline