Kosovo pola miliona

Najviši izvoz ostvaren je prema Rumuniji, dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabilježen prema Crnoj Gori.

Turski izvoz na Balkan u prvih deset mjeseci ove godine porastao je za 21,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dostigao je 17,29 milijardi dolara.

Najviši izvoz ostvaren je prema Rumuniji (5,2 milijarde dolara), dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabilježen prema Crnoj Gori.

Prema podacima koje je novinar Anadolije prikupio iz Skupštine turskih izvoznika (TIM), za 10 mjeseci u ovoj godini ostvaren je izvoz od 17 milijardi i 286 miliona dolara prema balkanskim zemljama uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Grčku.

U istom periodu prošle godine taj broj bio je na nivou od 14 milijardi i 188 miliona dolara, pa je izvoz na Balkan u odnosu na prošlu godinu porastao za 21,8 posto.

Prednjačio izvoz hemijskih materijala i proizvoda

Najveći izvoz u tom periodu među balkanskim zemljama ostvaren je u Rumuniju (5,22 milijarde dolara), slijede Bugarska (3,76 milijardi dolara), Grčka (2,38 milijarda dolara), Srbija (1,43 milijarde dolara), te Slovenija (1,36 miliona dolara).

U ostale zemlje regije izvoz je bio manji od milijardu dolara, Albanija (836,63 miliona dolara), Bosna i Hercegovina (602,47 miliona dolara), Sjeverna Makedonija (537,75 miliona), Kosovo (520,38 miliona dolara), Hrvatska (482,64 miliona dolara), te Crna Gora (128,12 miliona dolara).

Sektor hemijskih materijala i proizvoda ostvario je najveći izvoz na područje Balkana.

U ovom periodu sektor hemijskih materijala i proizvoda izvezao je u zemlje Balkana 3,12 milijardi dolara.

Nakon ovog sektora slijede sektori čelik, automobilska industrija, crni i obojeni metali, električna energija i elektronika.