Odnosi Kosova i Srbije u fokusu

Odnosi Srbije i Kosova biće u fokusu rasprave posvećene prilikama na Zapadnom Balkanu, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) u ponedjeljak, 14. novembra.

Prema najavi, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell obavjestiće šefove evropskih diplomatija o zastoju u dijalogu Kosova i Srbije te sastancima koje je on krajem prošle nedjelje imao u Parizu, sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da na kraju rasprave, ministri inostranih poslova EU, ponove poziv za konstruktivno angažovanje strana u prevazilaženju izazova i smanjenu tenzija.

Oni će takođe tražiti napredak u procesu dijaloga ka postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između dvije strane.

Odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog nedavne odluke Vlade Kosova da počne sa primjenom odluke o ukidanju tablica koje su izdavali srpski organi za vozila koja uglavnom koriste Srbi na sjeveru Kosova.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primjenu odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Zbog zaoštrenih odnosa, nije došlo do novog susreta između kosvskog premijera i srpskog predsjednika, iako se iz EU obećavalo da će dijalog dobiti novu dinamiku i da će se lideri sastajati jednom mjesečno.

U međuvremenu, potvrđeno je postojanje takozvanog njemačko-francuskog plana o dijalogu, ali strane imaju dijametralno različita stajališta oko ovog plana.

O postojanju takozvanog francusko-njemačkog plana govorili su 3. novembra u Berlinu njemački kanceral Olaf Scholz i predsjednica Evropske komisija Ursula von der Layen. Von der Layen je potvrdila da je ovaj plan sada "integrisan u proces dijaloga".

Iako će situacija na Kosovu i tenzije stvorene na sjeveru biti glavna tema u delu sastanka na kome će se razgovarati o Zapadnom Balkanu, očekuje se da će ministri razmeniti mišljenja o uticaju agresije Rusije na Ukrajinu ali i regionu, kao i o političkoj situaciji u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Oni će razgovarati i o procesu proširenja EU uoči samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. decembra u Tirani.