Politički analitičari

Ekspert za proces dijaloga Gazmir Raci izjavio je da je u sadašnjoj fazi francusko-njemački plan dijaloga realna opcija za normalizaciju odnosa sa Srbijom, dok stručnjak za međunarodne odnose Dritero Arifi smatra da je taj plan stavljen u zadnji plan zbog odluke Vlade Kosova o registarskim tablicama i izlaska Srba iz kosovskih institucija, prenosi Reporteri.

"Nastavljaju se konsultacije na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga. Francusko-njemački plan je i dalje aktivan i na stolu strana. Dobro je što Kosovo ne žuri da odgovori javnosti, već je svoje mišljenje deponovalo kod Njemačke i Francuske. Još ne znam šta taj plan sadrži, ali koliko smo kroz medije i razne izvore shvatili, za ovu fazu u kojoj se sada nalazimo, to se može ocjeniti kao realna opcija za prevazilaženje problema, uzimajući u obzir geopolitičke okolnosti zbog rata u Ukrajini", rekao je Raci.

Stručnjak za međunarodne odnose Dritero Arifi je više skeptičan prema francusko-njemačkom planu.

"Pogledajte kako smo naivni u spoljnoj politici, bavimo se registarskim tablicama i sprovođenjem odluke, kada nemamo predstavnike srpske zajednice ni u jednoj instituciji. Nikada ne govorimo o strateškim pitanjima kako pristupiti francusko-njemačkom planu, već sve vrijeme govorimo o registarskim tablicama i kako da se vratimo na pređašnje stanje. Ovo je autogol Vlade Kosova, bez obzira na to kako pokušavaju da argumentuju zakonsko pravo", rekao je Arifi.

Prema njegovim riječima, njemačko-francuski plan mora da ima koordinaciju između čitavog albanskog spektra da bi dao jasan odgovor.

"Ako je kosovska strana prihvatila plan, ali je u isto vrijeme donela ovu odluku (za registarske tablice), nešto se ne poklapa. Ako smo prihvatili plan, mi smo pobjednička strana, ali pobjednička strana nije radila da smanji problem. Plan ne pada, ali srpska strana već ima uslove", naveo je Arifi.

Arifi je kiritikovao Vladu Kosova što nije na vreme odložila odluku o registarskim tablicama, jer smatra da su sada zahtjevi SAD izričiti.

"Već smo pred završenim aktom, imamo dva zahtjeva srpske zajednice, a isti dolaze i od međunarodne zajednice. Vidimo da SAD eksplicitno zahtjevaju odlaganje odluke o registarskim tablicama, povratak Srba u institucije i početak formiranja Asocijacije (Zajednice srpskih opština) što prije“, dodaje Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri