Papir Scholza i Macrona

Francusko-njemački plan polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar i Srbija to ne može da prihvati, kazao je novi-stari ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U intervjuu za Večernje Novosti, pozvao se na zaključak sa sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost o samom prijedlogu, sa čijim sadržajem  inače javnost nije i dalje upoznata – o tome da je prijedlog koji su u Beograd ljetos doneli savjetnici francuskog predsjednica i njemačkog kancelara – neprihvatljiv i da su svi glasali da se on odbije.

„Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi da je Kosovo nezavisna država za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško“, rekao je Dačić.

Sa druge strane tvrdi da Srbija sve vrijeme pokazuje da je konstruktivna strana u dijalogu

„Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo prijedloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova“, kaže.

„Moramo da znamo da nikada nećemo dobiti rješenje koje će za nas biti idealno. Ni za Prištinu, ali mene oni ne zanimaju. U prostoru smo u kojem nema idealnih rješenja i gdje moramo dobro da merimo šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo, a da to ne ugrozi naše najvažnije interese“.