Njemački kancelar

Zajednička budućnost bez granica je ključna za Zapadni Balkan, ocjenio je danas njemački kancelar Olaf Scholz otvarajući Samit Berlinskog procesa u glavnom gradu Njemačke kome prisustvuje i premijer Albin Kurti, prenosi RTV.

Scholz je rekao da je tokom prve godine mandata razgovarao sa mnogim šefovima vlada i država regiona, posebno o stabilnosti Zapadnog Balkana, jer stabilnost regiona, kako je rekao ne može da se posmatra odvojeno od stabilnosti Evrope.

Istakao je da se Berlinski proces bavi podsticanjem napretka u očekivanjima od regiona koja su pobuđena prije više od 20 godina.

“To mora sada da bude pretvoreno u realnost”, poručio je Scholz.

Njemački kancelar je kazao da će danas lideri Zapadnog Balkana preduzeti tri važna koraka, zaključenjem tri važna sporazuma (o putovanju sa ličnim kartama, priznavanju diploma i stručnih kvalifikacija).

Ti sporazumi, dodaje, doprinose stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta koje je bitno za privredu i investicije, a omogućavaju i putovanje građana samo uz ličnu kartu.

“Čestitam da ste poslije dvije godine pregovoranja prihvatili te dogovore, koji vas približavaju standardima EU, a svi žele da sarađuju sa EU. Ovaj proces pokazuje rezultate, izgrađeni su putevi i pruge, olakšan je kontakt među zemalja regiona, i želimo dalje da proširimo tu saradnju”, objasnio je Scholz.

Podsjetio je da je više od 800 studenata, zahvaljujući dogovoru u okviru Berlinskog procesa, moglo da učestvuje u programu razmjene.

“To je budućnost Zapadnog Balkana. Integrisana budućnost bez granica, to je važno za mlade ljude i region ukupno”, podvukao je kancelar.

On je ukazao da će važna tema skupa biti i energetska bezbjednost, te je izrazio zadovoljstvo što su se sve zemlje regiona kroz Energetsku zajednicu obavezale na saradnju sa EU.

„Spremni smo da vas podržimo u ovoj oblasti, kratkoročno i dugoročno”, poručio je Scholz.

Podsjetio je da su Samitu prethodili sastanci ministara unutrašnjih i spoljnih poslova Berlinskog procesa i kazao da su bitni borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ključ u rješenju tih problema je tešnje saradnja sa EU", rekao je on.

Scholz je kazao da aktuelna situacija zahteva hitno reagovanje zbog pretnji po bezbjednost i slobode usljed agresije Rusije.

„Zbog toga moraju regionalni konflikti biti riješeni. Tako, na primjer, proces normalizacije Srbije i Kosova mora napredovati“, istakao je on.

Scholz je poručio da građani Zapadnog Balkana mogu računati na Njemačku i Berlinski proces, i da samo zajedno može da se postigne napredak, te zaštite evropske vrijednosti, i ostvari napredak na kontinentu i u svijetu.

Izvor: RTV/Tanjug