Normalizacija odnosa

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je da je na Kosovu i Srbiji da odluče da li žele da prihvate francusko-njemački prijedlog o normalizaciji odnosa, prenosi Danas.

Sarrazin je za televiziju Kanal 10 rekao da Kosovo i Srbija ne bi bili kažnjeni ukoliko bi se usprotivili planu jer, kako je rekao, međunarodna politika ne funkcioniše tako.

"Ne mogu da predvidim budućnost. Francuska i Njemačka ne bi uradile nešto loše, mi pokušavamo da olakšamo rješenja. Na kraju, rješenja moraju da se dogovore, to su vaše zemlje i vaša odgovornost. Pokušavamo da budemo od pomoći, da pokrenemo stvari. Ali to na kraju zavisi od odluke naroda u Srbiji i na Kosovu, naravno", naveo je njemački izaslanik.

Upitan za formiranje Zajednice srpskih opština, Sarrazin je rekao kako svaki prijedlog i dogovor u vezi sa ZSO treba da bude u skladu sa sporazumom iz 2013. godine i bez kršenja Ustava Kosova.

"Važno je to pokrenuti kao raspravu, razjasniti. I znam da postoji veliki strah od ove teme na Kosovu. Mogu da vas uvjerim da je potrebno da se krene dalje o ovoj temi. Ali, naravno, niko ne želi rezultat koji narušava nezavisnost Republike Kosovo i koji krši odluku Ustavnog suda po ovom pitanju", rekao je Sarrazin.

Dodao je da je formiranje ZSO dogovoreno 2013. godine i da "u tom pravcu moramo da idemo dalje".