Jasna poruka

"Prekretnica", omiljena fraza njemačkog kancelara Olafa Scholza, ušla je i u žargon Berlinskog procesa.

Vladini krugovi iz Berlina saopštili su u utorak da je „trenutak istine” već stigao za sve zemlje Zapadnog Balkana i da se od njih očekuje da „izvuku pouke iz nove realnosti, stvorene od ruske invazije na Ukrajinu”, rekao je visoki zvaničnik u utorak u Berlinu.

„Nema više prostora za sukobe“

Pogotovo na adresi Kosova i Srbije, očekuje se da se čuju jasne poruke. Njemačka i Francuska trenutno vrše diplomatski pritisak na dvije zemlje da pristanu na njihov predlog za normalizaciju odnosa.

„Danas nema mjesta ovakvim sukobima, sa eksplozivnim potencijalom, kao što je onaj između Kosova i Srbije“, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim riječima, to su jasna očekivanja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

„Status kvo je neprihvatljiv. Ne može tako dalje, da se status za svako pitanje pretvori u 'jabuku razdora'“, dodao je namački zvaničnik.

Prema njegovim riječima, to je i razlog zašto su Njemačka i Francuska smislile konkretan plan za dijalog.

Čeka se potpisivanje sporazuma

Neriješen status Kosova i Srbije jedan je od problema koji koči napredak Zajedničkog regionalnog tržišta, koje je u fokusu Berlinskog procesa. Od kada je Berlinski proces 2014. godine pokrenula tadašnja kancelarka Njemačke Angela Merkel, sprovedeno je samo ukidanje naknade za roming. Četiri sporazuma o mobilnosti postignuta na hibridnom samitu u Sofiji u novembru 2020. ostala su blokirana zbog neslaganja između Srbije i Kosova.

Stoga potpisivanje koje se očekuje 3. novembra u Berlinu, Njemačka smatra važnim uspehom. Izaslanik njemačke vlade na Balkanu Manuel Sarrazin i Savet za regionalnu saradnju, na čijem je čelu bivša albanska ministarka za evropske integracije Majlinda Bregu, održali su mnogo pregovaračkih sjednica sa šest zemalja Zapadnog Balkana kako bi se konačno došlo do diplomatski jezik prihvatljiv za sve strane. Tri sporazuma omogućavaju slobodno kretanje građana samo sa ličnim kartama, međusobno priznavanje diploma, priznavanje stručnih kvalifikacija.

Sredstva za energiju

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock nazvala ih je prošlog četvrtka na konferenciji ministara spoljnih poslova u Berlinu "istorijskim". Za Njemačku, koja u fokusu svoje politike ima Zapadni Balkan, oni su nada da će ostvariti značajan napredak i u drugim oblastima, kao što su bezbjednosni i energetski sektori.

Prema izvorima u blizini njemačke kancelarije, zemlje regiona imaju hitnu potrebu da se izbore sa uskim grlima u snabdjevanju energijom. Očekuje se da će u četvrtak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen obećati pomoć za suočavanje sa zimom, ali i grantove za reformu energetskog sektora u regionu. I ovdje je preduslov da su zemlje spremne da međusobno sarađuju, saopštila je kancelarija.

Prošle nedjelje ministri energetike iz Berlinskog procesa sastali su se u Berlinu da razgovaraju o ovom pitanju.

Ekspert za zapadni Balkan Florian Bieber kaže za Deutsche welle da su sporazumi koji će biti potpisani pokušaj da se signalizira da je Berlinski proces više orijentisan ka konkretnim uspesima. Ali Bieber kaže da najveći izazov leži u njihovom oživljavanju.

„Bilo je mnogo memoranduma i odluka u proteklih 8 godina, ali su često bile samo djelimično sprovedene, jer niko nije proveravao njihovo sprovođenje. Odgovarajuća zemlja domaćin često ima novu agendu i stavila je tačku na sve prethodne sporazume“, rekao je Bieber.