Prekretnica

Lideri Zapadnog Balkana potpisaće tri sporazuma na samitu u Berlinu, koji počinje 3. novembra. Sporazumi će se odnositi na međusobno priznavanje ličnih karata, univerzitetskih diploma i stručnih kvalifikacija, najavili su zvaničnici nemačke vlade.

Vladin zvaničnik u Berlinu rekao je Reutersu da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti u regionu, gde ni nakon raspada Jugoslavije i međuetničkih ratova 1990-ih, tenzije nisu okončane.

Kako je objasnio, cilj je da se Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija približe članstvu u Evropskoj uniji, zbog straha od sve većeg uticaja Rusije i Kine u regionu.

To se posebno odnosi na Srbiju, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije i koja nastoji da izbalansira istorijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom.

Kako prenosi Reuters, zvaničnik njemačke vlade je rekao da Srbija mora da odluči da li želi da se pridruži Evropskoj uniji ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom.

„Potreba da se donese odluka dolazi do izražaja s obzirom na geopolitička dešavanja“, rekao je njemački zvaničnik, misleći na rat Rusije protiv Ukrajine.

Nemački kancelar Olaf Scholz 3. novembra mora u Berlinu da ugosti lidere šest zemalja Zapadnog Balkana i zemalja EU, u okviru takozvanog „Berlinskog procesa“, koji je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel.