Prije izbora u SAD i EU

Njemački diplomata i bivši izaslanik Evropske unije u pregovorima o statusu Kosova Wolfgang Ischinger rekao je da se nada konačnom dogovoru Kosova i Srbije prije izbora u SAD i EU koji će biti održani 2024. godine, prenosi Reporteri.

Dodaje da je veoma dobra i važna stvar što su Berlin, Brisel i drugi već preusmerili pažnju na ovaj dio regiona radi stvaranja trajne stabilnosti.

„Svakako se nadam. Mislim da je to hitno pitanje. Nije u redu da smo u posljednjih 14 godina napravili sitne korake, ali nismo uspjeli da se nosimo sa velikim pitanjima regionalne stabilnosti. Ovo nema veze samo sa Kosovom, već sa celim regionom. A ima i niz nerešenih pitanja kao što su Sjeverna Makedonija i Bugarska. Tako da je veoma dobro i veoma važno što su Brisel, Berlin i drugi preusmerili svoju pažnju na zapadni Balkan. Uvijek sam govorio u prošlosti da ako ne možemo da pomognemo u stvaranju trajne stabilnosti u ovom dijelu Evrope, nećemo uspeti u našoj fundamentalnoj misiji stvaranja mira i stabilnosti u Evropi, jer je ovo dio Evrope“, rekao je Ischinger za T7.

Istakao je da ako Evropa ne uspe da uspostavi stabilnost u ovom dijelu regiona, onda će osnovna evropska misija stabilnosti u Evropi potpuno propasti jer je Zapadni Balkan dio Evrope.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri