Ličnom kartom

Tri sporazuma o slobodnom putovanju potpisaće države Zapadnog Balkana 3. novembra na samitu u Berlinu, izjavila je ministarka spoljnih poslova Njemačke Annalena Baerbock.

“Time se stvaraju uslovi za zajedničko regionalno tržište i čini važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekla je Baerbock nakon sastanka Zapadnog Balkana i Evropske unije 21. oktobra u Berlinu.

Šefovi diplomatija država regiona odobrili su sporazum o slobodi kretanja sa ličnom kartom, priznavanju diploma i profesionalnih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte, saopštio je Regionalni savet za saradnju (Regional Cooperation Council - RCC).

Generalna sekretarka RCC-a Maljinda Bregu rekla je da su Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo postigle dogovor o kretanju građana bez viza.

"Sporazumom o putovanju sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu ruši se poslednji preostali vizni zid u regionu", rekla je Bregu nakon ovog samita u okviru Berlinskog procesa.

Takozvani Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je Vlada Nemačke inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana konferencija o Zapadnom Balkanu. Njegov cilj je jačanje saradnje Evropske unije sa Zapadnim Balkanom, kooperacije unutar regiona i ubrzanje njegove integracije u EU.

Na sastanku u Berlinu 21. oktobra šefica njemačke diplomatije poručila je da je prioritet Vlade Njemačke da zemlje zapadnog Balkana uvede u Evropsku uniju kako bi osigurala stabilnost i ekonomski napredak u regionu.