Sa ličnom kartom u BiH

Tri sporazuma o slobodnom putovanju putovanja potpisaće države Zapadnog Balkana 3. novembra na samitu u Berlinu, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

“Time se stvaraju uslovi za zajedničko regionalno tržište i čini važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekla je Berbok nakon sastanka Zapadnog Balkana i Evropske unije 21. oktobra u Berlinu.

Šefovi diplomatija država regiona odobrili su sporazum o slobodi kretanja sa ličnom kartom, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologije i arhitekte, saopštio je Regionalni savet za saradnju (Regional Cooperation Council - RCC).

"Sporazumom o kretanju sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu ruši se poslednji preostali vizni zid u regionu", rekla je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu nakon ovog samite u okviru Berlinskog procesa.

Takozvani Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je Vlada Nemačke inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana konferencija o Zapadnom Balkanu. Njegov cilj je jačanje saradnje Evropske unije sa Zapadnim Balkanom, kooperacije unutar regiona i ubrzanje njegove integracije u EU.

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju, potvrdila je da će zemlje Zapadnog Balkana - Srbija, Albanija, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina - dogovoriti slobodno kretanje građana bez viza.

"To znači da će posljednji zid viznog režima na Zapadnom Balkanu, između Kosova i Bosne i Hercegovine, nestati", rekla je Bregu iz RCC-a, koji promoviše evropsku integraciju regiona.

Osvrnula se i na priznavanje diploma.

"Studenti sada moraju platiti 300 eura (292 dolara) do 500 eura samo da bi im priznali (diplome). Sa ovim sporazumom, taj trošak će biti nula," rekla je ona uoči sastanka zvaničnika Zapadnog Balkana čiji je domaćin njemačka ministrica Annalena Baerbock.

Baerbock je dodala da će sporazumi biti zvanično potpisani na samitu o Zapadnom Balkanu u Berlinu u novembru.

Evropska komisija je 12. oktobra predložila dodjelu kandidatskog statusa za BiH sa, kako je rečeno, razumijevanjem da će država ispuniti osam uslova.

Uslovi se kreću od usvajanja paketa zakona o pravosuđu, do zabrane torture i garantovanja slobode medija, a Vijeće EU već u decembru bi trebalo odlučivati o bh. kandidatskom statusu.

Strpljenje nekih zemalja ove regije u procesu eurointegracija je pri kraju,, a kritičari usporenog daljeg proširenja Unije kažu da to ostavlja prostora Rusiji i Kini da prošire svoj uticaj u regionu, piše Reuters.

Baerbock je rekla da je prioritet za njemačku vladu da uvede zemlje zapadnog Balkana u EU kako bi osigurala stabilnost i ekonomski napredak u regionu.