Efikasnija zaštita granica

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa je postignuti dogovor o efikasnoj zaštiti granica.

Zvaničnici Zapadnog Balkana i Evropske unije saglasili su se u Berlinu o mjerama za zauzdavanje ilegalnih migracija na “Balkanskoj ruti”, a najvažnije su harmonizacija vizne politike zapadnobalkanske šestorke sa standardima EU i suzbijanje krijumčarenja ljudi, saopćilo je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi agencija Beta.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa u četvrtak je postignuti dogovor o efikasnoj zaštiti granica uz podršku evropske agencije Frontex i o procedurama za vraćanje u matične zemlje izbjeglica koje nemaju pravni osnov za boravak u EU.

Zajednička odgovornost

Ministri i zvaničnici su se okupili u Berlinu na poziv njemačke ministrice unutrašnjih poslova Nancy Faeser, kako bi razgovarali o suzbijanju ilegalnih migracija balkanskom rutom i borbi protiv i organizovanog kriminala.

"Evropa zajednički snosi odgovornost da zaustavi ilegalne ulaske kako bismo mogli i dalje pomagati ljudima kojima je hitno potrebna naša podrška“, rekla je Faeser.

"Želimo štititi ljude koji zbog ratova i političkog progona dolaze kod nas. Mi ostajemo vjerni svojoj humanitarnoj odgovornosti. Nijedan čovjek se ne treba upuštati u bjekstvo opasnim rutama i dovoditi svoj život u opasnost, a da zatim nema perspektivu da ostane u Evropi.“

Jačanje saradnje

Ona je rekla kako je na sastanku, uz dogovor o migracijama, postignuta i saglasnost da svi evropski partneri žele dodatno intenzivirati saradnju sa svim zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na skup u Berlinu bili su pozvani ministri unutrašnjih poslova ili drugi resorni zvaničnici Austrije, Bugarske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Češke i Velike Britanije, kao i predstavnci Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.