Ministar spoljnih poslova Sj. Makedonije

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da inicijativa "Otvoreni Balkan" ima za cilj produbljivanje saradnje u regionu, ali da ona neće biti potpuna bez učešća svih država Zapadnog Balkana, prenosi Klan Kosova.

Osmani je u Skoplju, na obilježavanju 13. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Sjeverne Makedonije i Kosova, rekao da bi Sjeverna Makedonija mogla da napusti "Otvoreni Balkan" ako bi bilo ko bio oštećen tom inicijativom.

"Otvoreni Balkan je organska inicijativa, inicijativa zemalja regiona, koja stvara osjećaj da i sami možemo da sarađujemo, a da nas niko drugi ne poziva na bilo koju drugu inicijativu. Ali problem Otvorenog Balkana je što nije svih šest zemalja tamo. Smatram da su stavovi ostale tri zemlje koje su odlučile da ne budu dio inicijative legitimne. Naš zadatak je da se potrudimo da ih ubedimo, ali mi kroz rezultate moramo dokazati da vredimo. Ako ne pokažemo rezultate onda nema razloga da nam se neko pridruži", rekao je Osmani.

Kako je naveo, Sjeverna Makedonija neće dozvoliti da bilo koja druga zemlja bude oštećena.

"Smatramo da ako će neko biti oštećen, mislim ovdje i na Kosovo zbog njegovih stavova prema ovoj inicijativi, onda nećemo učestvovati u ovoj inicijativi. Bićemo čuvari odbrane bilo koje zemlje na Otvorenom Balkanu", rekao je Osmani.

On je naveo da Sjeverna Makedonija podržava Kosovo u svim inicijativama i naporima za članstvo u međunarodnim institucijama kao što su NATO i Savjet Evrope, kao i po pitanju vizne liberalizacije.

"Sjeverna Makedonija snažno podržava Republiku Kosovo na putu ka međunarodnom priznanju. Prije nekoliko dana apelovali smo na Evropsku uniju da odmah, bez ikakvog odlaganja, odobri liberalizaciju viza za građane Kosova. Dajemo podršku Kosovu u Savjetu Evrope za prijem u ovu evropsku instituciju, ali i u sve druge međunarodne organizacije", naveo je Osmani.

Prema njegovim riječima, to je jedini način da se region stabilizuje za nastavak procesa članstva u NATO i EU.

"Kao zemlja članica NATO, Sjeverna Makedonija je posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu i u tom kontekstu podržavamo napore Kosova da postane dio alijanse", rekao je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova