Stav njemačke vlade

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je izjavila da je stav njemačke vlade da je neophodno međusobno priznanje Srbije i Kosova i da bez toga nema članstva u Evropskoj uniji te apelirala na Srbe na Kosovu da preregistriraju svoja vozila na registarske tablice Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom vanjskih poslova Kosova Donikom Gervalla-Schwarz istakla da je cilj Njemačke da Zapadni Balkan stavi u fokus EU-a, prenosi Tanjug.

S tim u vezi je istakla je da je bitno da se “Kosovo i sve njene susjedne države razvijaju u miru i na evropski način”.

“Napredak u dijalogu o normalizaciji [Kosova i Srbije] odnosa je ključan, jer rješava praktična pitanja koja imaju utjecaj na život građana, a to je potrebno na putu ka EU”, naglasila je Baerbock.

“Ima mnogo toga što možemo podržati u tom procesu. Jedno konkretno pitanje su registarske tablice. Lako je reći spolja nađite rješenje za to pitanje. Jasno je da 9.000 srbijanskih registarskih tablica još na Kosovu, što minira suverenitet Kosova”, ocijenila je ona.

Srbi na Kosovu trebaju promijeniti tablice


Baerbock je kazala da je važno što su vlasti Kosova poručile svima koji tablice još nisu promijenili da je to moguće učiniti bez dodatnih troškova.

Istovremeno je apelirala na sve Srbe na Kosovu da promijene tablice, ističući da Njemačka podržava taj proces.

Prenijela je da je Srbiji rečeno da se to praktično pitanje za građane mora riješiti i provesti ono što je dogovoreno, jer to doprinosi povjerenju.

Dodala je da je neophodno riješiti i pitanje u vezi električne energije na sjeveru Kosova te da je Berlin dao nalog specijalnom izaslaniku EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku da se posveti tom pitanju u periodu energetske krize.

Baerbock je istakla da na kraju procesa normalizacije odnosa mora biti međusobno priznanje Srbije i Kosova, jer je to preduvjet za članstvo u EU.

“Dvije članice EU-a koje se međusobno ne priznaju je nezamislivo”, poručila je ona, dodajući da je pitanje tablica povezano s procesom integracije.

Rekla je da će iduće sedmice u Berlinu biti održana konferencija ministara vanjskih poslova o Zapadnom Balkanu.

Njemačkoj je važan Berlinski proces, pa je specijalnom izaslaniku njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelu Sarrazinu dato u nalog da radi na kompromisu kako bi konferencija pomogla uspostavljanju zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Gervalla-Schwarz: Mir na Balkanu je krhak


Baerbock je kazala da Njemačka podržava članstvo Kosova u Vijeću Evrope, kao i da je vrijeme da se primijeni vizna liberalizacija s Kosovom.

Donika Gervalla-Schwarz izjavila je da je mir na Balkanu krhak, da je potrebno veće prisustvo EU-a, Njemačke i NATO-a te se zahvalila, Sjedinjenim Američkim Državama što su uslišile zahtjev Kosova i poslale dodatnih 3.000 svojih vojnika na Kosovu i izrazila nadu da će to učiniti Njemačka i druge zemlje.

“To je važno jer je moja zemlja izložena prijetnjama ratom”, tvrdi ona.

Gervalla-Schwarz ukazala je na odnose Rusije i Srbije i iznijela tvrdnje da je nedavno u New Yorku potpisan sporazum koji se tiče usaglašavanja vanjske politike dvije zemlje, što predstavlja opasnost za potencijalni rat.