Albanski premijer

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope da smatra da su optužbe bivše tužiteljke Haškog tribunala Carle del Ponte o ratnim zločinima koje je počinila OVK "najstrašnija lažna vijest" i da se njene tvrdnje da su pripadnici OVK trgovali organima zasnivaju na sumnjivim izvorima, prenosi Albanian post.

"Ovdje sam danas 2022. godine. Ne zato što smo danas saznali da je to najstrašnija lažna vijest, već zato što smo strpljivo čekali dok nismo vidjeli zvaničnu optužbu", rekao je Rama u obraćanju u PSSE.

Prema njegovim riječima, tvrdnje Carle del Ponte da su borci OVK trgovali organima zasnivaju se na sumnjivim izvorima.

"Manje od decenije nakon intervencije NATO, Carla del Ponte je objavila memoare. Ona je tvrdila da su lideri OVK počinili strašne zločine, uključujući prije svega trgovinu ljudskim organima", dodao je on.

Kako je rekao, knjiga je "prirodno izazvala šok širom svijeta".

"Ova optužba je dospela na naslovne strane od Evrope do Australije. Uprkos tome što su optužbe na Kosovu kategorički demantovane. Najmisterioznije pitanje je bilo šta je sprečilo moćnog tužioca da dalje istražuje", upitao je Rama.

Premijer Albanije je rekao da ne postoji paralela između Kosova i Krima, već između Kosova i Ukrajine.

Rama je rekao da su optužbe na račun pripadnika OVK o trgovini organima "dobro napravljena fantazija u Kremlju" koja je inteligentno prokrijumčarena u kanale međunarodne politike, prenosi Klan Kosova, kao i da je pitanje trgovine organima pitanje koje ne postoji.

"To je problem koji ne postoji i zato sam ovdje. Nisam bio prije godinu dana jer smo strpljivo čekali da vidimo da li će nešto izaći iako smo znali da neće izaći. To je čista fantazija dobro proizvedena u Kremlju i veoma inteligentno trgovana, prokrijumčarena u kanale međunarodne politike i dovedena ovde u hram ljudskih prava", naveo je Rama.

On je pozvao i druge međunarodne organizacije da nauče da pišu "Republika Kosovo", a ne "Kosovo".

Takođe je pozvao na vraćanje povjerenja u međunarodne institucije.

Tokom svog govora Rama je uporedio ruskog predsjednika Vladimira Putina sa bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem. Prema njegovim riječima, Kosovo se, kao i Ukrajina danas, tokom ratnih godina suočilo sa ratnom mašinom.

"Kosovo i Ukrajina su dvije države koje žele da žive slobodno, progonjene su demonima prošlosti. A tu su i dva propala tiranina, jedan mrtav i jedan koji se igra sa smrću", rekao je Rama.

Govoreći o Kosovu, rekao je da je tamo bila "decenija represije" i "namjerno varvarska akcija koju je izvršio Slobodan Milošević".

"Oko 20.000 žena je silovano. To su zvanični međunarodni podaci", rekao je albanski premijer.

Rama je rekao da su, uprkos nedostatku podataka o trgovini organima, stvorene Specijalizovane komore Kosova, što je dovelo do hapšenja četiri osobe, među kojima je i bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

On je rekao da ni nakon godinu dana koliko je Thaçi u pritvoru u Sepcijalnom sudu u Hagu, nema nijedne riječi koja jasno pominje pitanje trgovine organima.

"Na trenutak, zamislite da vaš predsjednik, premijer ili lider bude odveden iz kancelarije, pod nadzorom i uhapšen bez ikakve formalne optužnice. Ovdje sam da dovedem u pitanje zaraženi, odvratni izvor koji je stvorio ceo ovaj talas, a ovde sam da razgovaram o tome da u zvaničnoj optužnici koja je podignuta godinu dana nakon što je ovaj čovek priveden, nema ni jedne jedine riječi koja jasno ili implicitno pominje pitanje trgovine ljudskim organima", rekao je Rama.

Rama je naveo da je američki predsjednik Joe Biden svojevremeno nazvao Thaçija "Georgeom Washinghtonom sa Kosova", kao i da je Thaçi elegantno dao ostavku i dostojanstveno otišao sa te funkcije.

"Bilo bi prikladnije da ga je Biden nazvao Jozef K, po liku iz Kafkinog romana. Thaçi je elegantno podneo ostavku, dostojanstveno napustio kancelariju. Više puta je izjavljivao da vjeruje u međunarodnu pravdu, jer je na kraju krajeva izložio svoj život za pravdu", rekao je Rama.

Rama je kazao da je Thaçi još uvijek u Hagu u zatvoru koji je nastao "od lažne vijesti koja se širila kao minobacač i uticala na politiku međunarodnih institucija".

"Ja ne dovodim u pitanje Specijalizovana vijeća Kosova i proces. Ali ja sam tu da ispitam izvor, zaraženi, odvratni izvor koji je stvorio ceo ovaj talas, da razgovaram o tome o zvaničnoj optužnici koja je podignuta. To je nepostojeće pitanje, i zato sam danas ovdje", rekao je Rama.
 
Izvor: Albanian post/Klan Kosova/Reporteri