Ambasador Njemačke

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde istakao je da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, jer je Kosovo potpisalo sporazum o ZSO u Briselu, i zatražio od strana u dijalogu da svi postignuti sporazumi budu sprovedeni, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mora se pozabaviti pitanjem ZSO, jer je to dio sporazuma postignutih u Briselu koji je Kosovo potpisalo“, rekao je Rohde i dodao da i sporazumi o registarskim oznakama, dokumentima, energetskim vodičima moraju biti implementirani.

Rohde je naglasio da lideri Kosova i Srbije treba da budu spremni da donesu "teške političke odluke" i da se dogovore o kompromisnim rješenjima koja donose održive rezultate.

Ambasador Njemačke na Kosovu je istakao da dosadašnjim nedostatakom napretka u procesu dijaloga, strane djeluju protiv svojih interesa.

Prema njegovim riječima, hitan napredak je neophodan za postizanje njemačkog cilja da se Kosovo i druge zemlje zapadnog Balkana što prije pridruže evroatlantskoj porodici.

"Tako će međusobno priznanje Kosova i Srbije biti neophodan preduslov za ulazak obe države u EU, jer je nezamislivo da u EU imamo dvije države koje se međusobno ne priznaju. To je vrlo jasno rekao kancelar Scholz tokom svoje posjete Prištini u junu ove godine”, dodao je Rohde.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online