NOVI FORMAT SARADNJE

Više od 40 evropskih lidera sastat će se danas u Pragu na inauguracionom sastanku Evropske političke zajednice, no mnogo toga ostaje najasno o ovoj novoj organizaciji i tome šta je zapravo njen cilj.

Prvi sastanak lidera država koje učestvuju u radu Evropske političke zajednice (EPZ) bit će održan danas, pet mjeseci nakon što je ideju zajednice predstavio francuski predsjednik Emmanuel Macron kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu i potrebu da se na novi način misli o geopolitici, posebno iz evropskih centara moći.

Novi format organiziranja također za cilj ima ponuditi novu perspektivu sigurnosti državama kandidatkinjama za članstvo u Evropskoj uniji koje dolaze sa Istoka, no Macron je ranije isticao kako učešće u EPZ-u nije zamjena za punopravno članstvo u EU već oblik saradnje namijenjen isključivo produbljivanju odnosa između demokratija evropskoga kontinenta.

Podsjetimo da je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel još u maju ove godine održao govor na plenarnoj sjednici Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta te je tom prilikom govorio o novim mogućnostima integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU inspiriran prijedlogom francuskog predsjednika.

Ističući kako EU nije ograničena na ekonomski savez te da je potrebno učiniti proces pristupanja EU, njenog proširenja i odnosa sa susjedima efikasnijim kako države potencijalne članice ne bi bile razočarane sporim birokratskim procesima, Michel je posebno naglasio kako je nova "Evropska geopolitička zajednica" prilika za zauzimanje većeg geopolitičkog vodstva.

Evropska politička zajednica, prema do sada dostupnim informacijama trebala bi produbiti konvergenciju i operativnu saradnju država kako bi se odgovorilo na zajedničke izazove, mir, stabilnost i sigurnost na evropskom kontinentu.

Kosovo danas na inauguracionom samitu Evropske političke zajednice predstavlja predsjednica Vjosa Osmani.

Sastanku će prisustvovati najviši zvaničnici država članica Evropske unije, država Zapadnog Balkana, Ukrajine, Norveške, Lihtenštajna, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Republike Turske, Gruzije, Armenije i Azerbejdžana.

Za sada je poznato da su teme samita mir, sigurnost, energija, klima i ekonomija.

Sastanku će prisustvovati najviši zvaničnici država članica Evropske unije, država Zapadnog Balkana, Ukrajine, Norveške, Lihtenštajna, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Republike Turske, Gruzije, Armenije i Azerbejdžana.