Vinarska mega-prevara

Umjesto grožđa – šećer i voda! Pokazala je to naime analiza kosovskih vina od kojih se čak 80% uzoraka ovih dana pokazalo patvorinama.

U nadzorima kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla ili izvornosti iz RH, ostalih EU članica te trećih zemalja, tijekom kojih je poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u ovoj godini uzorkovala 84 vina, na 14 službenih uzoraka provedene su analize stabilnih izotopa (D/H, 13C/12C, 18O/16O) radi sumnje u patvorenje.

Umjesto grožđa – šećer i voda! Pokazala je to naime analiza kosovskih vina od kojih se čak 80% uzoraka ovih dana pokazalo patvorinama. U nadzorima kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla ili izvornosti iz RH, ostalih EU članica te trećih zemalja, tijekom kojih je poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u ovoj godini uzorkovala 84 vina, na 14 službenih uzoraka provedene su analize stabilnih izotopa (D/H, 13C/12C, 18O/16O) radi sumnje u patvorenje.

Četiri su uzorka uzeta porijeklom iz Hrvatske, jedan iz Italije, a devet iz trećih zemalja – pet iz Kosova, tri iz Sjeverne Makedonije te jedno iz BiH. Tvrdnje koje naši vinari ponavljaju godinama konačno su dobile i potvrdu – od pet kosovskih lažna su bila čak četiri. I bosanskohercegovačko je bio lažno, kao i dva hrvatska – a kad je riječ o vinskim sortama s kojima se najviše "mućkalo" u trećim zemljama – na testu s pali rajnski rizling, graševina i vranac.