Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da za sada nisu planirani novi sastanci u dijalogu Kosova i Srbije, iako je na posljednjem sastanku na visokom nivou u avgustu dogovoreno da sastanci budu održavani na mjesečnom nivou, prenosi Telegrafi.

„U ovoj fazi, početkom oktobra, nemamo ništa novo da potvrdimo. Kao i uvijek, najavićemo svaki budući sastanak u Briselu ili bilo koju novu inicijativu ako bude primjereno”, rekao je Stano.

U proces dijaloga Kosova i Srbije, pored EU i SAD, uključile su se i Njemačka i Francuska.

Nedavno jeobjavljen dokument za koji je rečeno da je „novi okvir” predložen za dijalog Kosova i Srbije. Prema ovom dokumentu, međusobno priznanje nije dio konačnog sporazuma, ali je, između ostalog, Kosovu zagarantovano priznanje nezavisnosti od pet zemalja EU.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je tada da ne komentariše dokumenta bez autora.

Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak održao je 15. septembra sastanak sa Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bislimijem. On je rekao da je svrha njegove posjete Kosovu da „unapredi” proces dijaloga.

Lajčak jedodao da je na sastanku bilo riječi o "nastavku dijaloga" i o narednom sastanku Kurtija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti i Vučić su se posljednji put sastali u Briselu 18. avgusta. Dijalog između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine i ima za cilj potpunu normalizaciju odnosa.

Stranke imaju velike razlike oko završetka ovog procesa. Kosovo želi da konačni sporazum uključuje međusobno priznanje, a Srbija je istakla da želi kompromisno rješenje.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi