Izbori 2022

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović proglasio je pobjedu nad protukandidatom Bakirom Izetbegovićem, poručivši da se od sada svi ljudi u Bosni i Hercegovini moraju ujediniti.

“Dragi prijatelji, pobijedili smo. Ujedinjena opozicija ima člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je on u obraćanju medijima u Sarajevu.

“Večeras nije vrijeme za trijumfalizam i euforiju, jer želim da se večeras sjetim svih obespravljenih i siromašnih ljudi, koji večeras nemaju razloga da slave. Zbog njih svim političarima poručujem da tek kada oni budu imali razloga za slavlje, onda ćemo i mi imati pravo slaviti.”

Izetbegović priznao poraz


Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda smatra da je nametanje izmjena Izbornog zakona pojačalo poziciju Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović je nakon izglednog poraza u borbi za bh. Predsjedništvo rekao kako je “jedanaest ipak bilo previše” i poručio da je “sav problem u udruživanju koje ohrabruju stranci”.

Poručio je da je SDA ostvarila dobar ili bolji rezultat nego na prošlim izborima i da će “SDA nakon ovako teških mandata pojačati svoju poziciju”.

Izetbegović smatra da je nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je ranije u nedjelju napravio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pojačalo poziciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.