Portparol EU

Portparol EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Peter Stano demantovao je tvrdnje srpskih medija da je EU povjerila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima, prenosi RTV.

"Apsolutno su netačne i nedobronamjerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Kosova i Srbije) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.

Prema njegovim riječima, sporazumi iz dijaloga su jasni, da će izradu nacrta Statuta obaviti Upravljački tim koji se sastoji od kosovskih Srba i imenuje ga Vlada Kosova.

On je istakao da dijalog Kosova i Srbije "ostaje proces koji vodi EU, a podržava ga međunarodna zajednica.

"Visoki potpredsjednik (Josep) Borell i specijalni predstavnik EU (Miroslav) Lajčak vrijedno rade i nastaviće da olakšavaju dijalog i iniciraju razgovore o svim temama unutar mandata kako bi postigli sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa", rekao je Stano.

Večernje novosti su objavile u četvrtak da je njemačkoj Fondaciji Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) i Evropskom institutu za mir povjeren zadatak izrade statuta ZSO što su obe organizacije demantovale zajedničkim saopštenjem.