Ugovor sa američkom kompanijom

Albanija je juče potpisala trogodišnju saradnju sa američkom satelitskom kompanijom, koja bi Tirani pružala satelitski nadzor nad teritorijom cijele zemlje.

Albanska vlada je potpisala ugovor vrijedan šest miliona dolara sa "Satellogic USA Inc" iz Sjeverne Karoline, saopšteno je iz kabineta premijera Edija Rame, izvjestio je AP, a preneo Tanjug.

Albanija će sporazumom imati na raspolaganju dva satelita, koji će biti nazvani "Albanija 1" i "Albanija 2", što će biti dio predstojećeg lansiranja, koje "Satellogic" planira sa američkom svemirskom kompanijom "Space X".

"Ovi sateliti će pružiti iz svemira dosad neviđen pregled širom zemlje", rekao je direktor američke kompanije Emiliano Cargiman.

Zvaničnici su rekli da će satelitske slike omogućiti Albaniji da riješava probleme u oblasti poljoprivrede, životne sredine, sprovođenja zakona, saobraćaja, graničene bezbjednosti i požara.

Premijer Rama je izjavio da će sateliti omogućiti Albaniji da podignu sprovođenje zakona na viši nivo, posebno u borbi protiv korupcije, i omogućiće jaču vladavinu prava.

Vlada u Tirani planira da uskoro kupi i naoružane dronove, kako bi se borila protiv "terorizma ili potencijalnog neprijatelja", naveo je Rama.