Premijer Albanije

U govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u kom je pozvao članice ove organizacije, uključujući Srbiju, da priznaju Kosovo, premijer Albanije Edi Rama rekao je i da smatra da inicijativa „Otvoreni Balkan“ može da bude od pomoći da se izađe iz ćorsokaka u odnosima Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Rama je naveo da su zemlje Balkana shvatile da moraju zajedno da uspeju da bi išle napred.

Zajedničku inicijativu sa Srbijom i Sjevernom Makedonijom albanski premijer je opisao kao potez da se iza sebe ostavi zastoj i da se pronađu dobri razlozi za rješavanje sporova.

„Jačanjem odnosa sa Srbijom i napredovanjem u unapređenju bilateralne i regionalne saradnje, Albanija se nije pomerila niti će se pomeriti ni centimetar od svog nepokolebljivog stava da je potrebno da svaka zemlja koja to nije učinila, pa i Srbija, prizna Republiku Kosovo“, rekao je Rama.

Kako je naveo, vrijeme je da Kosovo i Srbija izađu iz sadašnjeg ćorsokaka u svom dijalogu i hrabro rade na sveobuhvatnom mirovnom sporazumu čineći svoj dio za odobravanje sporazuma koji podržavaju EU i SAD.

Rama smatra da je dijalog "jedini i neotuđivi način" da se ovo pitanje riješi.

„Ostajem ubeđen da će 'Otvoreni Balkan' samo pomoći da se ovaj proces olakša za dobrobit svih, Albanaca i Srba, Kosova i Srbije i cijelog regiona i Evrope i šire“, kazao je on.

Rama je za 'Otvoreni Balkan' rekao i da je platforma za Crnu Goru, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Tursku, ali i za Grčku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore