Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je članice Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnost Kosova, poručujući i da Srbija treba da učini isto, a Specijalni sud Kosova sa sjedištem u Hagu, koji je formiran na osnovu izvještaja Dicka Martyja, nazvao je monumentalnim promašajem na međunarodnom nivou, prenosi Koha.

U svom govoru na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Rama je izvještaj Dicka Martyja nazvao jednim od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti na svjetskom nivou.

„Skupština Savjeta Evrope je 2011. godine odobrila izvještaj koji je sastavio vrijedni poslanik Evropskog parlamenta Dick Martty, optužujući OVK za gnusan zločin trgovine organima. Gospodin Marty je trebalo da bude plaćen kao pripovedač, ali nikada nije trebalo da mu se povjeruje kao izvjestiocu za Savjet Evrope. Njegov izvještaj je bio šokantan. I vi, mnogi, ste mu tada povjerovali. To se pretvorilo u ključni faktor u podsticanju ideje i osnivanju Specijalizovanih vijeća Suda za Kosovo. To je takođe postao jedan od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti, svojevrsni manifest za svjetsku propagandu protiv nezavisnosti Kosova. Tokom ovih dugih 11 godina uloženi su svi istražni napori da se ove optužbe dokažu na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Ali uzalud, nigdje, ni na Kosovu ni bilo gdje drugde, nije pronađeno ništa, niti jedan jedini dokaz ili indicija koja bi imala veze sa sumnjom i navodnom trgovinom organima”, rekao je Rama.

On je rekao i da se Hashim Thaçi nalazi u zavoru bez optužnice koja ima veze sa izvještajem Savjeta Evrope.

„Pokušajte da zamislite na trenutak: vašeg predsjednika ili premijera ili lidera vaše zemlje koga iz kancelarije odvode u treću zemlju gdje je zatvoren čitavu godinu bez ikakve zvanične optužnice od strane organizacije koju su stvorile i sponzorisale zemlje, iz zajednice demokratskih zemalja. Nijedna riječ iz optužnice koja je uslijedila nema veze sa izvještajem Savjeta Evrope o navodnom zločinu trgovine organima. To je sve fantazija. Ovo je monumentalni neuspeh na međunarodnom nivou. To nema veze sa osobom ili sudskim postupkom. To ima veze sa neprimerenim blaćenjem jedne zemlje i njene istorije“, dodao je Rama.

Rama je istakao da se nada da će Skupština Savjeta Evrope poštovati istinu i prihvatiti zahtjev Albanije da se sačini naknadni izvještaj.

"Nikada nećemo odustati od ove istine i nikada nećemo prestati da poštujemo one koji su dali svoje živote za svoju slobodu i nezavisnost i na koje niko, u ime bilo koga, ne može da baci ni malo blata“, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore