Normalizacija ključna za mir na Balkanu

Bivša glavna pregovaračica Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da je dijalog Kosova i Srbije ušao u završnu fazu, kao i da je normalizacija odnosa dvije strane ključna za mir na Balkanu, prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je gostujući na albanskoj televiziji Euronews istakla da je međunarodni faktor odlučio da dijalog ne treba da ostane samo u rukama dvije strane, jer je iskustvo pokazalo da rješenje neće doći iznutra.

"Mora da postoji spoljna intervencija. Vrijeme je da se kroz dijalog postigne konačan dogovor. Bilo je nepotrebnog gubljenja vremena u tehničkim stvarima. Vlada Kosova i Kurti su se radije bavili stvarima. Kurti je bio protiv dijaloga i sada je teško izaći u javnost da se daju objašnjenja. Međunarodni faktor je držao vladu Kosova prilično izolovanom. Dijalog je ušao u završnu fazu, on je na političkom nivou uprkos činjenici da nema deklaracija. Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je ključ mira na Balkanu. Mislim da ćemo čim bude postignut konačan dogovor imati stabilnost u regionu i šire. Nije normalno da stvari izlaze iz očiju javnosti, ali će doći trenutak kada će se stvari reći", naglasila je Tahiri.

Istovremeno, ona je poručila Kurtijevoj vladi da se pripremaju i stvaraju timovi u okviru široke saradnje pozicija-opozicija u vezi dijaloga, kako bi imali unutrašnji legitimitet kada se donose odluke.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online