Negira autentičnost

Brisel je negirao da je non-pejper pismo objavljeno na jednom onlajn portalu autentično.

EU je negirala da je takozvano non-pejper pismo objavljeno 18. septembra na „Albanian Post“ portalu autentično.

„Mi obično ne komentarišemo medije koji objavljuju navodne dokumente EU, ne komentarišemo ni autentičnost ni suštinu, ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno nije tačno, nikada ranije nismo vidjeli takav dokument i ne dolazi od tima EU koji se bavi Dijalogom“, rekao je putem e-pošte, Peter Stano, portparol za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Evropske unije.

U članku objavljenom u subotu se navodi da taj non-pejper prati umješanost francuskog predsjednika Macrona i njemačkog kancelara Scholza u proces dijaloga sa Srbijom, piše Prishtina Insigh.

Takozvani non-pejper iznosi desetogodišnju viziju budućnosti odnosa između Kosova i Srbije i kaže da je ovaj „novi okvir“ predstavljen i kosovskim i srpskim premijerima.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji održanoj 21. septembra u Prištini opisao non-pajper kao dokument bez autorstva i odbio da dalje komentariše.

„Nije ni korisno ni ispravno komentarisati dokumente bez autora“, rekao je Kurti. On je naglasio da su samo dokumenti proizvedeni u Briselu zvanični i da se mogu komentarisati.

Istraživači Zapadnog Balkana takođe su doveli u sumnju vjerodostojnost dokumenata, a austrijski stručnjak i profesor Univerziteta u Gracu Florian Bieber je na Twitteru primjetio da su po porijeklu djelovali „veoma sumnjivo“.

Bieber je za Prištinu rekao u zasebnoj poruci: „Pominjanje priznavanja Srbije kao regionalnog lidera nema smisla“. Prema njegovom mišljenju, „to nije ono što bi bilo koji plan EU ikada ponudio i nije ni moguće“.

U pomenutim dokumentima navodno se daje prijedlog kojim bi Srbija prihvatila Kosovo, ali ga ne bi priznala kao državu, što bi otvorilo put za pet zemalja EU koje trenutno ne priznaju Kosovo da to učine.

Najvažniji odjeljak kaže da se od Kosova neće tražiti da formira Zajednicu srpskih opština u narednih 10 godina, kada bude postignut neki konačni dogovor.

Uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija su od 2011. godine u pregovorima o normalizaciji odnosa. Do sada je postignuto mnogo sporazuma, ali implementacija je bila neujednačena.

Kosovo želi da se dijalog sa Srbijom završi uzajamnim priznavanjem, ali Srbija traži kompromisno rješenje i rekla je da nikada neće priznati svoju bivšu pokrajinu.

Izvor: Prishtina Insight/Kossev