RASTU DUGOVANJA

U nekoliko dana javnost u Srbiji saznala je da je dogovoren kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) od milijardu eura, da su se zadužili na tržištu obveznica za 690 miliona eura, ali i da se pregovara oko novog aranžmana sa MMF-om.

Ukupna vrijednost tog kredita neće biti manja od dve milijarde eura, a na šta će biti potrošeni sa sigurnošću niko ne može da zna.

Vlast Srbije se pohvalila da će dobiti nevjerovatno povoljan kredit od Arapa u vrijednosti od milijardu eura, sa kamatom od tri posto. Predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio se Ujedinjenjim Arapskim Emiratima, te naglasio da ovakve kredite uzimaju i druge zemlje, te da će oni biti iskorišteni za servisiranje starih kredita. Na koje tačno kredite je mislio, javnost nije saznala, javlja Nova.rs.

Ubrzo je javnost u Srbiji čula i informaciju da Beograd pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko novog kredita, iako su već nekoliko puta odbijali da prave dodatne aranžmane sa ovom institucijom. Kako su ranije objašnjavali stručnjači, MMF traži precizne podatke i informacije na šta će sredstva biti utrošena. Upravo su "pravdanja" MMF-u sporna za vlast u Srbiji, budući da poznata finansijaska institucija ima rigorozne procedure kontrole, zbog čega je vlast ranije odbijala da uzima zajmove.

Dodatno, MMF podrazumijeva i određeno sprovođenje reformi, te fiskalnih rezova koje vlastima nikada ne idu u prilog.

Da zaduženjima nije kraj istakao je i potpredsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) i ekonomista Dušan Nikezić koji je objasnio da će Srbija zadužiti još 690 miliona eura na tržištu obveznica, koje su prodate direktnom pogodbom sa nepoznatim investitorom.

"Srbija se za manje od mjesec dana zadužila 1,69 milijardi eura da bi pokrila manjak u budžetu, čime će se javni dug povećati na preko 33 milijarde eura i zato novi kredit od UAE nije razlog za slavlje, kako su to pokušali da predstave državni zvaničnici”, kaže Nikezić.

On napominje da ukupno zaduženje podiže obaveze Srbije prema UAE na 2,5 milijardi eura.

"To dodatno pogoršava naš položaj u odnosu na povjerioca kome smo već poklonili nacionalnu avio kompaniju, 2 milijarde eura vrijedno zemljište u Beogradu na vodi i 500 miliona eura vrijedne oranice u PKB-u i vojvođanskim kombinatima.“, podvukao je Nikezić.

On ponavlja da se vlast zaduživala više nego sve prethodne, te da sada svi krediti dolaze na naplatu.