Politički analitičar

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da postoji "više papira" koji se odnose na rješavanje kosovskog pitanja, a koji više ne govore o razgraničenju Kosova i Srbije.

Janjić je agenciji Beta kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sjednici skupštine Srbije potvrdio da Zapad sprema novu „armaturu“ za Kosovo, „što ukazuje da je video jedan od papira u opticaju“.

Prema pisanju medija, plan Njemačke i Francuske predvidja da sljedeće godine, poslije 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, počne nova faza u dijalogu Kosova i Srbije, a zatim nakon još 10 godina, kada EU bude spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, da dođe do konačnog formalnog sporazuma o priznanju, kao preduslova za članstvo Kosova i Srbije u EU.

Navodi se i da bi sljedeće godine Srbija trebala da umjesto priznanja, prihvati postojanje nezavisne Republike Kosovo.

„Vučić se zaleteo kada je nove prijedloge Zapada nazvao ‘armaturom’, jer to ne zvuči dobro. On je u republičkom parlamentu dobro opisao neke nove tačke, koje po njemu, predstavljaju ponudu novog formata. Na to je reagovao Miroslav Lajčak koji je u Prištini po prvi put napao Vučića rekavši da nema nikakvog novog formata u rješavanju kosovskog pitanja. Iskustvo me uči da kad Lajčak kaže da nečeg nema, onda to sigurno postoji“, rekao je Janjić.

Na pitanje Bete da li postoji plan savjetnika njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Kosovu u 13 tačaka, Janjić je kazao da su se u posljednja dva tri mjeseca SAD intenzivno uključile u rješavanje kosovskog pitanja, „pokušavajući da uozbilje ceo proces“.

„SAD insistiraju da se prvo savlada bezbjednosna situacija na terenu, kao što su to uradili 31. jula. Takođe, SAD insistiraju i na novom formatu i ovaj dokument sigurno postoji. Tajming koji se spominje u tom dokumentu, a koji su objavili albanski mediji, potpuno odgovara metodologiji rada američke administracije“, rekao je Janjić.

Upitan da li iza tog dokumenta stoje SAD, Janjić je podsjetio da je Joseph Biden još 2016. godine u Beogradu rekao da neće doći do punog priznanja nezavisnosti Kosova, ali da se nekom vrstom rješavanja statusa mora okončati faza normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

„To isto je uradio i Donald Trump, kada je u Vašingtonu potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije. Ideja dvije Njemačke, kako se to spominje, je potpuno racionalna i jedina moguća. A u stvari američka tačna formulacija je da priznanje ima više boja i da jedna od tih boja priznanje postojanja Republike Kosovo“, ocjenio je Janjić.

Dodao je da u EU nema jedinstva po pitanju Kosova i da su zbog toga morale u pomoć da priskoče SAD.

Na pitanje da li će vlast u Srbiji prihvatiti „postojanje“ Republike Kosovo, Janjić je naveo da je Srbija s Briselskim dijalogom faktički prihvatila razgovore s nezavisnim Kosovom.

„Vučić već priprema javnost za svoj odgovor i taj odgovor, koji neće odmah usljediti, biće da će Srbija učestvovati u dijalogu na tu temu“, kazao je analitičar.

Po njegovim riječima, ukoliko se na Kosovu nastavi s konfliktima, SAD će preći na plan B.

„Plan B podrazumjeva upravljanje sukobima i destabilizaciju koju bi SAD kontrolisale. U takvim okolnostima, SAD bi nametnule rješenje obema stranama u sukobu“, zaključio je Dušan Janjić.