Diplomirao u Prištini

Karijerni diplomata B. Bix Aliu kandidat je predsjednika Joeoa Bidena za novog američkog ambasadora u Crnoj Gori, saopšteno je u petak iz Bijele kuće.

Karijerni diplomata B. Bix Aliu kandidat je predsjednika Joeoa Bidena za novog američkog ambasadora u Crnoj Gori, saopšteno je u petak iz Bijele kuće.

Aliu je nekadašnji zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Podgorici. Ukoliko njegova nominacija bude potvrđena u američkom Senatu, na položaju ambasadora u Crnoj Gori zamijeniće Džudi Rajzing Rajnke koja je dužnost preuzela 2018. godine.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da je Aliu karijerni diplomata sa zvanjem ministra-savjetnika i da je nedavno bio privremeni otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Budimpešti. Bio je i zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Poljskoj i privremeni otpravnik poslova tokom 2021. godine. Prije toga, kako se navodi, bio je generalni konzul u Krakovu gdje je nagrađen najvećim gradskim ordenom za "značajno unapređenje ekonomskih i kulturnih odnosa SAD" i tog poljskog grada.

Takođe je služio u ambasadi u Tirani, dok je u Stejt departmentu bio zamjenik koordinatora za orijentaciju u Nacionalnom centru za spoljnopolitičku obuku, a radio je i pri američkom Kongresu.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da Aliju diplomirao na medicinskom fakultetu u Prištini i da ima master za strateške studije sa američkog Vojnog ratnog koledža u Pensilvaniji. Dobitnik je više nagrada Stejt departmenta i govori crnogorski, poljski, srpsko-hrvatski, makedonski i albanski, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Njegovu nominaciju bi, prema proceduri, prvo trebalo da razmatra Spoljnopolitički odbor Senata prije nego što se o njoj izjasni gornji dom Kongresa u punom sastavu.