Portparol EK

Posrednik EU Miroslav Lajčak i izaslanici francuskog predsjednika i njemačkog kancelara su u razgovorima u Prištini i Beogradu prošle nedjelje "preneli jasnu poruku da se sad najodlučnije i brzo mora krenuti u rješavanje zahtevnih političkih pitanja u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa, tako da nema mjesta zaoštravanju na terenu", izjavio je portparol u EK Peter Stano agenciji Beta.

Stano je to rekao na molbu da se osvrne na izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Beogradu Christophera Hilla da je u dijalogu Kosova i Srbije utvrđena nova "armatura", odnosno "pojačani okvir", a da je u središtu sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

"Lajčak i savjetnici njemačkog kancelara i francuskog predsjednika, Jens Pletner i Emmanuel Bonn, su, obavili temeljite razgovore s premijerom Kurtijem i predsjednikom Vučićem, u nastojanju da se istraže mogućnosti za napredak u Dijalogu uz posredovanje EU na putu ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova u predstojećem periodu. Svaki od tih razgovora je trajao više od dva sata", naglasio je Stano.

Američki ambasador Christopher Hill je Beti izjavio da će napretkom kroz dijalog svaka strana dobiti nešto, napomenuvši da u Evropi ima puno modela sličnih Zajednici srpskih opština, dok je Vučić u parlamentu podvukao da Srbija neće ni na koji način priznati otcjepljenje i nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta