Skupština Srbije usvojila izvještaj o Kosovu

Zastupnici Skupštine Srbije usvojili su izvještaj o pregovorima s institucijama Kosova koje je predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u izvještaju rekao da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova način za raščišćavanje pregovaračke pozicije i najavio da će Srbija nastaviti raditi na tome.

Izvještaj je usvojen sa 148 glasova "za" i 57 "protiv".

Vučić je na kraju dvodnevne rasprave rekao da je Srbija između čekića i nakovnja i da je pred njom vrlo teško razdoblje.

"Ne voli nas niko jer vodimo samostalnu i nezavisnu politiku", rekao je.

Dodao je da mu je žao što se skupštinski zastupnici nisu uspjeli elementarno dogovoriti, ali da u budućnosti ne mogu ništa postići jer će ih na to natjerati situacija na terenu.

Vučić je zahvalio Srbima na Kosovu, uz poruku da nema čarobnog štapića, nema lakih rješenja, ali Srbija ostaje "da se s pametnim političarima bori do konačne pobjede".

Istaknuo je kako očekuje "najtežu godinu od završetka Drugog svjetskog rata", te ustvrdio da je realnost da će stići vanjski pritisci teže kategorije kada je riječ o Kosovu i Metohiji, što će moći govoriti o više kada se vrati iz New Yorka sa Opće skupštine UN-a .

Prema njegovim riječima, Zapadu se žuri dokrajčiti Kosovo kako bi pobijedio ruskog predsjednika Vladimira Putina i izbjegao novu Jaltu s Rusijom.

"Oni žele zatvoriti put tome i zato mi plaćamo cijenu jer žure da završimo sve oko Kosova. Nitko ne želi kompromis i to je dodatni problem za sve nas u ovom trenutku", dodao je.

To, kaže Vučić, nikada neće reći, ali žele svakako.

"Na kraju će zahtijevati da Srbija dozvoli da Kosovo bude primljeno u UN", naglasio je predsjednik Srbije.