Psolanik u Skupštini Srbije

Poslanik grupe Evropski regioni Shaip Kamberi tokom skupštinske rasprave o Kosovu, kazao je da je Kosovo nezavisno i da šta god Srbija želi da ostvari na Kosovu to mora da postigne u dogovoru sa tamošnjim vlastima, prenosi Danas.

"Srbi u Republici Kosovo imaju brojna Ustavom zagarantovana prava i u parlamentarnoj zastupljenosti i izvršnoj vlasti, a Albanci i druge manjine u Srbiji to nemaju“, naveo je Kamberi.

Kamberi je istakao da SAD nedvosmisleno daju podršku Briselskom dijalogu i da posljednji dogovor oko dokumenata treba iskoristiti za nastavak dijaloga do konačne normalizacije odnosa.

On je naglasio da je stabilnost Zapadnog Balkana vezana za to pitanje i da se bez napretka u dijalogu nijedna strana ne može nadati članstvu u EU, dodavši da EU poručuje da je dijalog sa Kosovom ključan za Srbiju po pitanju njenog evropskog puta.

Kamberi je ocjenio da je konačni sporazum Srbije sa Kosovom jedan od najtežih izazova i dodao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izabran da bi vodio državu i nađe rješenja za najteža politička pitanja.

Rekao je da je Vučićeva obaveza da vodi Srbiju ka rješenjima koja njoj stvaraju evropsku perspektivu.

Kamberi je istakao da unapređenje odnosa sa "večnim neprijateljem“ zahtjeva sposobnost za pomirenje i da "nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću“ zbog čega je Srbiji potreban mir sa Albancima, jer budućnost građana i perspektive Zapadnog Balkana zavise od toga.

Kamberi je poručio Vučiću da kao čovjek koji vodi Srbiju ima najveću odgvornost da građanima Srbije o Kosovu kaže "istinu i samo istinu, a ne puste želje i netrezvene političke ambicije“.

Ocjenio je da se ne mogu očekivati pozitivni rezultati ako se držimo stavova koji su produkt „mitova iz srednjeg vijeka“ uz potpunu negaciju aktuelne stvarnosti.

Kamberi je podsjetio da SAD i EU poručuju Srbiji da nije pitanje da li ona ide na Istok ili na Zapad već da postoji samo jedan pravac i da je na Srbiji da odluči koliko brzo želi tamo da stigne.

Ocjenio je da u Srbiji još ne postoji atmosfera u kojoj bi neko tražio oprost od Albanaca.

Kamberi je rekao oni koji Srbiju vide priključenu "istočnim carstvima“ pokušavaju da osvoje političke poene i nisu državnici, „idu ka budućnosti koračajući unazad“ i ne žele rješenje nego nastvak problema.

Naveo je da rješenje ne treba tražiti u "400 pištolja srpskih policajaca“ na Kosovu i da i Albanci u Preševskoj dolini misle da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova od vitalnog značaja za budućnost.

Izvor: Danas