Dobri djelovi istorije

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je da bi bio srećan ako bi dobri djelovi istorije Njemačke mogli da se iskoriste za napredak u dijalogu i pomirenje između Kosova i Srbije, prenosi European Western Balkans.

Upitan da li "nova armatura" u dijalogu predstavlja model "dvije Nemačke", on je na tv Prva istakao da bi bilo dobro kada bi Srbija i Kosovo učili iz dobrih iskustava, ali i iz grešaka Njemačke iz prošlosti, prenosi FoNet.

"Mi smo pravili i greške i želimo da Srbija i Kosovo uče iz naših dobrih iskustava, ali i iz grešaka. Situacija u ovom slučaju je drugačija nego u Njemačkoj“, objasnio je Sarrazin.

Prema njegovoj ocjeni, "Kosovo je država koja dobro funkcioniše", iako je, kako je naveo, tokom ljeta bilo problema, a objasnio je da je njegov zadatak da u Beogradu razgovara na kojem mjestu Srbija ne ispunjava dovoljno Briselski sporazum da bi se došlo do normalizacije odnosa.

“Odavde idem u Prištinu i tamo da kažem gdje bi oni trebalo više da doprinesu i pametnije da se ponašaju. To ne znači da su obe strane isto krive”, dodao je Sarrazin.

On je podsjetio da je njemački kancelar Olaf Scholz pozvao zemlje regiona 3. novembra u Berlin kako bi se nastavio Berlinski proces, koji bi trebalo da doprinese da “šest država zajedno sprovode korake u pravcu učlanjenja u EU”.

Kada je riječ o Otvorenom Balkanu, Sarrazin je rekao da ne želi da se bori protiv inicijativa koje su donete sa dobrom namjerom.

Takođe je naveo da je čvrsto uvjeren da će biti propast Evropske unije ako u regionu Zapadnog Balkana ne bude uspješna sa politikom proširenja, reformi, transformacije i demokratije, uz napomenu da Srbija ima snažnu podršku njegove zemlje za članstvo u Uniji. Kako je naglasio, uspjeh i integracija ovog regiona bez Srbije će biti teška i evropska obaveza je da zajedno ovaj region dovede u Evropu, srcem i dušom.

„Srbija ima podršku Njemačke. Želimo da Srbija poštuje kriterijume po pitanjima pravde države, demokratije, slobode medija, izražavanja i da napravi korake naprijed. Srbija treba da bude članice EU, jer bi sve drugo bio neuspjeh EU i mogu reći mog mandata“, naglasio je Sarrazin i ocjenio da njemačka vlada poklanja veliku pažnju Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Izvor: European Western Balkans