Pojačan pritisak

Novinar i dopisnik "Kohe" iz Brisela Avgustin Palokaj izjavio je da je posjeta Jensa Pletnera i Emmanuela Bonna Kosovu poruka da se pojača pritisak u dijalogu i ispuni ono što je dogovoreno u Briselu, prenosi Koha.

On je u sinoćnjoj emisiji na KTV rekao da se očekuje da zvaničnici njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uvedu dijalog u novu fazu. Palokaj je ocjenio da Kosovo neće moći da izbjegne formiranje ZSO, pošto je tako nešto potpisano u Briselu.

"Stvorena situacija i problemi na koje je dijalog naišao, gurnuli su nas u veću posvećenost dijalogu. Priprema se teren za pritisak na obe strane i sprovođenje dogovora o kojima su se prethodno dogovorili. Videlo se da visoki zvaničnici Evropske unije ne mogu mnogo da urade, ako ne vide da iza njih stoje moćne države Evrope“, naveo je Palokaj.

On je dodao da zahtjevi o poštovanju dogovora nisu novi i da ako je tačno da je finale dijaloga obostrano priznanje, onda "bi pritisak trebalo da bude na strani Beograda”.

"Za Kosovo će najveći pritisak biti primena sporazuma koji govori o stvaranju ZSO. Ne vidim mogućnost da Kosovo izbjegne odgovornost da krene sa prijedlozima kako da se napravi ova Zajednica. Kosovo je preuzelo odgovornost. Aktuelna vlast to neće sprovesti, ali čak i prijatelji Kosova kažu da to treba sprovesti“, rekao je Palokaj.

Prema njegovim riječima, EU je Kosovu dala pravo da ukine upotrebu tablica sa imenima gradova na Kosovu, ali ne i oznaku "KS“.

"Vidimo da Srbija pooštrava retoriku“, dodao je on, najavljujući da će Evropska unija podržati Kosovo u pitanju registarskih tablica sa Srbijom.

"Sprečavanje eskalacije je rezultat jasnih stavova EU i NATO da se nasilje neće tolerisati. Jasno su stavili do znanja predsjedniku Vučiću u Briselu da je blokada puteva takođe nasilje“, rekao je Palokaj.

Povodom uključivanja preševske doline u dijalog Kosova i Srbije, Palokaj je naveo da je to legitimno, ali da tako nešto do sada nije predviđeno.

Palokaj je rekao da je srpska strana insistirala na formiranju ZSO, ali da prema njegovim riječima Kosovo ne može da prihvati formiranje, a da ne zna kako to može da se uradi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore