Analitičari

Predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak posjetiće sutra Prištinu i Beograd zajedno sa savjetnicima kancelara Njemačke i predsednika Francuske, što je prema mišljenju eksperata za međunarodne odnose, pokazatelj ozbiljnosti sa kojom se u Briselu tretira konačno rješenje u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Dukagjini.

Uključivanje u dijalog dvojice savjetnika iz Berlina i Pariza, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, prema Emiru Abrashiju stručnjaku za spoljnu politiku, pozitivna je vijest. Direktno učešće Jelisejske palate i njemačkog saveznog kancelara, kako smatra, uticaće da Priština i Beograd budu više fokusirani na dijalog. To će, kaže, biti dodatna garancija za evropsku perspektivu Kosova i Srbije, u slučaju napretka u dijalogu i približavanja finalu u rješavanju otvorenih pitanja.

„EU do sada, zbog složenog načina organizacije i funkcionisanja, nije uspjela da nađe rješenje. Zbog toga je neophodno direktno uključiti u ovaj proces dvije najmoćnije države u okviru Unije, koje imaju moć da utiču na donošenje odluka unutar EU, ali i unutar drugih država članica“, rekao je Abrashi.

Od velikog je značaja, dodao je, da kosovske institucije budu kooperativne i ozbiljne u ovom procesu, ne dozvoljavajući da se Kosovo pojavi ili da se na bilo koji način etiketira kao da blokira dijalog.

Ibrahim Gashi, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini, smatra da česte posjete evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka treba posmatrati kao nastojanje EU da ubrza i učini produktivnijim dijalog između Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, ideja da se dijalog ubrza kako bi došlo do pozitivnog epiloga koji bi za strane značio obavezujući konačni sporazum koji bi se okončao priznanjem Kosova kao nezavisne države od strane Srbije, sadrži i neophodan preduslov za kompromis koji strane moraju da naprave.

„Povećan interes i spremnost kancelara Scholza i predsjednika Macrona da pomognu dijalogu, tako što će pomoći Lajčaku sa svoja dva savjetnika, treba posmatrati kao akciju koja daje nadu da se stvari konačno kreću ka konačnom sporazumu“, rekao je Gashi.

Ovaj napor, prema Gashiju, ne treba posmatrati kao međunarodni pritisak.

„Smatram da konačno možemo da potvrdimo da je interesovanje i posvećenost EU po pitanju problema Zapadnog Balkana značajno poraslo. Izgleda da je napeta situacija na istoku Evrope nakon početka ruske agresije u Ukrajinu i rata koji se tamo vodi uticala na tu činjenicu“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini