Tirana

Iranske diplomate spalile su dokumente u četvrtak rano ujutro prije nego što su trebali napustiti zemlju nakon što je Albanija prekinula diplomatske odnose s Iranom, optužujući Islamsku Republiku za cyber napad u julu.

Svjedok Reutersa vidio je čovjeka iz Ambasade kako baca papire u zarđalo bure, a plamen obasjava zidove ambasade na tri sprata, prenosi ta agencija.

U rijetkom video obraćanju u srijedu, albanski premijer Edi Rama rekao je da je naredio iranskim diplomatama i osoblju da zatvore ambasadu i napuste zemlju u roku od 24 sata.

Rama je rekao da je cyber napad u julu "prijetio da paralizira javne usluge, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne evidencije, ukrade elektronsku komunikaciju vladinog intraneta i izazove haos i nesigurnost u zemlji".

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez "neosnovanim tvrdnjama".

Istovremeno je Vašington, najbliži saveznik Albanije, okrivio Iran za napad i obećao da će "preduzeti dalje mjere kako bi Iran smatrao odgovornim za akcije koje ugrožavaju sigurnost američkog saveznika".

Nekoliko dana nakon cyber napada mediji iz Tirane prenijeli su da su hakeri objavili lične podatke članova opozicije koji su sačuvani u državnim kompjuterima Albanije, kao što su lični, društveni i sigurnosni brojevi, imena i fotografije.

U četvrtak ujutro je izgledalo mirno ispred Ambasade Irana u Tirani koja se nalazi samo 200 metara od premijerove kancelarije.

Crni audi sa diplomatskim tablicama i zatamnjenim prozorima viđen je kako ulazi i izlazi dok je policajac čuvao ulaz, prenosi RSE.

Radio Slobodna Evropa