Priznanje nezavisnosti Kosova i ZSO

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su od Kosova i Srbije da budu spremni za teške odluke u pismima koje su uputili premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Poznavaoci političkih prilika kažu da teške odluke mogu biti: prihvatanje nezavisnosti Kosova od Srbije. A za našu zemlju stvaranje asocijacije opština sa srpskom većinom.

Zajedničko pismo nemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona upućeno je premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, od kojih se traži da budu spremni za teške odluke za normalizaciju odnosa, smatra se dodatnim argumentom za veliku inerciju koju ove dvije zemlje imaju za postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije.
 
Komentarišući pismo, politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže za Radio Kosovo da se ovdje stranke upozoravaju na potrebu kompromisa.

"Pismo upozorava dvojicu lidera da se istorijski sporazum ne može postići bez kompromisa, bez bolnih odluka obe strane, jer je u ovako komplikovanom kontekstu nemoguće da stranke budu apsolutno zadovoljne. Dakle, to je jasno upozorenje šta čeka strane na putu postizanja konačnog sporazuma”, rekao je Muhaxhiri.

Čak i univerzitetski profesor Dritero Arifi ocjenjuje da pismo njemačkog kancelara i predsjednika Francuske dokazuje da su dvije moćne države EU zainteresovane za novu dinamiku u dijalogu Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma. U međuvremenu, Arifi pokazuje kakve bi mogle biti teške odluke za koje se od Kurtija i Vučića traži da budu spremni.

"Kancelar Scholz je rekao u Beogradu, otvoreno i vrlo jasno, da bi međusobno priznanje Kosova i Srbije trebalo da bude na kraju dijaloga, jer bez priznavanja neće biti integracije Zapadnog Balkana u euroatlantsku porodicu, za Srbiju će to biti priznanje nezavisnosti Kosova, a za Kosovo bi to moglo biti stvaranje asocijacije, po evropskom modelu. Dakle, ove dvije tačke vidim kao tačke gdje se može postići kompromis", rekao je Arifi.

U pismu kancelara Scholza i predsjednika Macrona kaže se da je za Zapadni Balkan od presudnog značaja potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije. Dalje, u pismu su obavjestili premijera Kurtija i predsjednika Vučića da su savjetnicima za spoljnu politiku i bezbjednost Jensa Plotnera i Emanuela Bonea pokazali podršku Miroslavu Lajčaku, specijalnom izaslaniku EU, u njegovim projektima za dijalog između Kosova i Srbije.

Izvor: Radio Kosova