Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz uputili su zajedničko pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su apelovali na njega da pokaže "maksimalnu odlučnost i spremnost" da donosi teške odluke, "koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU", saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

"Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savjetnike za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emmanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno sa Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed", naveli su Scholz i Macron u pismu Vučiću.

Macron i Scholz su naveli da su zajedničko pismo uputili "u trenutku od presudnog značaja za bezbjednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana".

"Uvjereni smo da, u svijetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan", napisali su njemački kancelar i francuski predsjednik.

"Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku", navodi se u pismu.