Američki ambasador u Srbiji

Američki ambasador u Srbiji Cristopher Hill izjavio je da bi Kosovo trebalo da bude dio inicijative "Otvoreni Balkan" jer bi to bilo u interesu Kosova, što bi bilo posebno značajno zbog međunarodnog priznanja, prenosi Euronews.al.

"Oni treba da budu dio ove inicijative. Ona ima otvorena vrata i bilo bi u interesu samog Kosova, posebno za njegove napore da bude međunarodno priznato, da ima više zemalja koje ga priznaju, ali i da se vidi napredak. Mislim da je Kosovo svakako treba da bude dio ove inicijative", rekao je Hill.

U intervjuu za Euronews.al, američki ambasador u Beogradu je naveo da je "Otvoreni Balkan" jedna od najboljih inicijativa u regionu.

"Mislim da to čini da zemlje pogođene problemima sjednu i rade jedna sa drugom. Podučava i promoviše kapacitete za pronalaženje modela saradnje. Moja jedina kritika je da je trebalo početi mnogo ranije. Tako da sam veoma zadovoljan i Sjedinjene Države će to nastaviti podržavaju ovu inicijativu", rekao je Hill.

Na pitanje šta misli o dogovoru Kosova i Srbije o ličnim dokumentima, Hill je naveo:

"Mislim da je to nešto, ali ima još puno posla. Mnogo je osnovnih pitanja koja zahtjevaju rješenja. Jedno od njih je pitanje kosovskih Srba. Moraju da vjeruju da su dobrodošli i da će se dobro osjećati na Kosovu. Ali postoje i druga pitanja koja se moraju riješavati u okviru procesa normalizacije odnosa", poručio je američki ambasador.

Izvor: Euronews.al/Kosovoonline