Ministar spoljnih poslova Turske

Balkan treba da uzme sudbinu u svoje ruke i ukloni sve prepreke kako bi brže napredovao i kako bipostignut veci prosperitet, poručio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu na otvaranju samita inicijative "Otvoreni Balkan" i najavio sa će turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sljedeće nedjelje posjetiti Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, prenosi RTV.

"Ova inicijativa pruža tu mogućnost i nešto je što obećava", naglasio je šef turske diplomatije, koji je gost Samita i dodao kako je Turska uvijek govorila i o važnosti balkanskih politika.

Çavuşoğlu je rekao, da za Tursku, postoje dva izazova u ovom regionu.

"Prvi je politička kriza u Biosni i Hercegovini. Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Kosova i Srbije koji je pokazano koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese", istakao je on.

Çavuşoğlu je kazao da Turska ima otvorenu komunikaciju sa obe strane i najavio nastavak podrške dijalogu, kako bi se postigao dogovor oko tablica i svim ostalim pitanjima.

Istakao je da se Turska ponosi što je dio Balkana i odbija vještačke podjele na zapad i istok.

"Moramo da riješimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu", kazao je Çavuşoğlu.

On je izrazio je uvjerenje da će ova inciijativa doprineti i većim direktnim stranim investicijama.

"Rat u Evropi je bio alarm za sve nas. Vidimo koliko smo ranjivi. Zima dolazi i energetska i prehrambena bezbjednost je izazovna, a recept je jedino solidarnost", istakao je on.

Kazao je da Turska radi na tome kako može da pomogne susjedima na Balkanu da obezbjede potrebe za gasom tokom zime i konstatovao da je rat potvrdio važnost zajedničkih investicija u obnovljive izvore energije i integraciju energetskih tržišta.

Çavuşoğlu je podsjetio da je u prošlosti proces proširenja bio jedna od najuspješnijih politika EU.

"Ali je EU postala introvertna i niko ne može da da pravo objašnjenje zašto su Sjeverna Makedonija i Albanija toliko čekale na početak pristupnih pregovora. Mi čestitamo svima na početak pristupnih pregovora, ali dramatično je da je tek rat u Evropi podsetio na važnost proširenja. Nadam se da će njihova iskustva biti bolja od naših", kazao je on.

Çavuşoğlu je izrazio nadu da će "Otvoreni Balkan" pospješiti pristupni proces zemalja učesnica i dodao da se nada da će sve više zemalja pristupiti toj inicijativi.

Ocjenio je da postoji mnogo toga što može da se uradi kroz ovu inicijativu i naglasio da će priznavanje diploma i dokumenata biti dobro za mlade na Balkanu i smanjenje problemom odliva mozgova sa kojim se suočava Zapadni Balkan.

Izvor: RTV