Njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz zatražio je danas u Pragu reformu Evropske unije i istakao da je proširenje u interesu Unije, prenosi RTV.

Scholz se, u govoru na praškom univerzitetu, jasno izjasnio za proširenje EU i rekao da države Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i u perspektivi Gruzija, pripadaju EU.

"To proširenje je u interesu EU. Ovih dana se postavlja pitanje gdje će biti buduća linija razdvajanja slobodne Evrope i neo-imperalne autokratije", rekao je on.

U govoru "Evropa je naša budućnost", Scholz se založio za sveobuhvatne reforme EU, istakavši da su potrebni donošenje odluke putem većine, snažnija odbrambena saradnja i kazne za kršenje vladavine prava, a sve u cilju neophodne pripreme za prijem novih članica.

Njemački kancelar smatra da bi EU u vezi sa spoljnom i poreskom politikom trebalo odluke da donosi na osnovu većinskog glasanja, prenosi Tanjug.

Založio se i za snažniju ulogu Evropskog parlamenta.

Scholz je kazao da je potrebna snažnija saradnja u odbrani, zatraživši funkcionišući štab EU. On je rekao da sa evropskim susjedima želi da izgradi novi sistem vazdušne odbrane.

"Zajednički sistem bio bi od koristi za bezbjednost cijele Evrope", poručio je on.

Naglasio je da Njemačka želi i dalje da pomaže Ukrajini, prije svega u vazdušnoj odbrani i artiljeriji i preneo da je obećan novi paket naoružanja u vrijednosti 600 miliona eura.

"Potrebna je trajna i pouzdana podrška ukrajinskoj vojsci. Mogu da zamislim da Njemačka posebno preuzme odgovornost za izgradnju ukrajinske artiljerije i vazdušnu odbranu", rekao je Scholz.

Kancelar je ocjenio da Hrvatska, Rumunija i Bugarska ispunjavaju sve preduslove da postanu članice Šengenskog sporazuma.

"Hrvatska, Rumunija i Bugarska ispunjavaju sve tehničke uslove za punopravno članstvo. Radiću na tome da postanu punopravne članice. Šengen je jedan od najvećih dostignuća EU i trebalo bi ga zaštititi i razviti", poručio je on.