Smirivanje tenzija

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja dogovor Kosova i Srbije o ličnim kartama i naglasilo da se nadaju da će se strane što prije dogovoriti i o ostalim otvorenim pitanjima, posebno o registarskim tablicama.

Tursko ministarstvo navodi da je ministar spoljnih poslova Mevlüt Çavuşoğlu 31. jula razgovarao sa predstavnicima Kosova i Srbije kako bi se smirile tenzije.

"Tenzije su na sjeveru Kosova porasle 31. jula zbog odluke o ličnim kartama i tablicama, a zatim je kosovska strana te aranžmane odložila za 30 dana. Gospodin Mevlüt Çavuşoğlu, ministar spoljnih poslova Turske, razgovarao je telefonom sa zamjenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova i ministrom spoljnih poslova Srbije 31. jula da bi se smirile tenzije. Turska je takođe nastavila da poziva strane da deluju uzdržano", saopštilo je tursko ministarstvo.

Kako je navedeno, Turska, kao balkanska zemlja, pridaje izuzetan značaj očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu i podržava rješavanje problema kroz dijalog, kao i inicijative u tom cilju.

"Turska će nastaviti da se trudi da održi mir i stabilnost u regionu", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online