Danas je dobar dan

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Josep Borell izjavio je da ga veoma raduje postizanje dogovora o ličnim dokumentima između Kosova i Srbije i istakao i odličnu saradnju SAD i EU.

"Srećan sam što mogu da saopštim da poslije sastanka u Briselu i poslije angažmana u Prištini i Beogradu posljednjih dana imamo sporazum o slobodnom kretanju između predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Albina Kurtija. Uz posredovanje EU, Srbija je pristala da ukloni dokumente za ulazak i izlazak za one sa kosovskim ličnim kartama i Kosovo da ne uvodi dokumente za ulazak i izlazak za one sa srpskim ličnim kartama. Kosovski Srbi, svi građani će moći slobodno da se kreću uz lične karte. EU je za to dobila garancije od premijera Kurtija. Veoma sam srećan što smo pronašli evropsko rješenje koje pomaže putovanju između Kosova i Srbije. To je u interesu svih građana Kosova i Srbije. Želim da se zahvalim dvojici lidera koji su ovo uradili. A posebno predsjednika Vučića koji je danas pokazao odgovornost i liderstvo“, rekao je Borell u videu objavljenom na Twitteru.

Borell je dodao i da se mora pronaći rješenje i za registarske tablice.

"Ali ovaj rad sa slobodom kretanja nije završen. Još uvijek ima nekih problema. Očekujem od dvojice lidera da pokažu pragmatizam i konstruktivnost u rješavanju problema sa registarskim tablicama. Mnogo puta sam rekao, u vrijeme rata u Ukrajini, sa izazovima sa kojima se EU suočava, nama u Evropi ne trebaju problemi, ne trebaju nam tenzije. Treba nam rješenje, potrebno nam je rješenje za zapadni Balkan. Postoje neki problemi koji ostaju, moramo nastaviti da radimo na rješavanju. Danas je veoma dobar dan", zaključio je Borell.

Izvor: Kosovo Online