DIPLOMATSKI SKANDAL

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbio je dati agreman za novog ambasadora Njemačke u Bosni i Hercegovini, a Berlin je zauzvrat zaprijetio odmazdom, čak i blokiranjem dobijanja kandidatskog statusa za EU.

Odbijanje agremana za ambasadora Njemačke, je samo još jedna u nizu uvreda i poniženja koje je Milorad Dodik priredio za Njemačku bez da je pretrpio ozbiljnije posljedice.

Tako je Dodik odbio da u junu 2019. godine primi tadašnju ambasadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohmann u oproštajnu posjetu i optužio je da je radila na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

Posebno uvredljive opaske na račun Njemačke, Dodik je iznio na konferenciji za novinare u aprilu ove godine. Tada je Dodik povlačio paralele između nacisitičke Njemačke i današnje njemačke države, te kazao da njemačko izdvajanje novca za vojsku pali alarme kod Srba na ovim prostorima.

Uvrede je tada uputio na račun člana njemačkog Bundestaga Adisa Ahmetovića za kojeg je rekao da ga podsjeća na "one jugende", misleći vjerovatno na Hitlerjugend članove Hitlerove mladeži u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je često visokog predstavnika vrijeđao na osnovu njegovog njemačkog porijekla. Tako je u reakciju na najavu visokog predstavnika da bi mogao iskoristi bonske ovlasti u obrazovnju napisao: "Posljednji put kada su Nijemci ispisivali historiju na Balkanu, koja se direktno ticala i Srba, poginulo je preko milion Srba".

Usprotivio se Dodik i dolasku njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu u okviru misije EUFOR Althea te rekao da ne samo zbog historijskog nego i aktuelnog pristupa Njemačka ne može imati povjerenje Srba i Republike Srpske, a Bundestag je optužio za miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

I pored brojnih najava da bi Njemačka mogla pratiti Veliku Britaniju i SAD u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku zbog njegovog antiustavnog ponašanja i blokiranja bilo kakvog napretka u Bosni i Hercegovini to se nije desilo.

Najjača mjera koju je Njemačka poduzela je obustavljanje četiri projekta u Republici Srpskoj vrijedna 105 miliona eura. U ovoj situaciji je Njemačka zbog poteza Milorada Dodika i Narodne skupštine RS-a, kaznila direktno entitet.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke nije dalo podršku za realizaciju projekta renoviranja kasarne Oružanih snaga BiH u Doboju zbog retorike političara iz Republike Srpske. Ovom odlukom Njemačka je faktički sankcionisala Oružane snage Bosne i Hercegovine koje su jedinstvena vojska na državnom nivou zbog djelovanja političara iz RS-a.

Postavlja se pitanje da li posljednje prijetnje, da će zbog toga što novi ambasador Njemačke zbog Dodikove blokade nije dobio agreman posljedice trpiti čitava Bosna i Hercegovina ili će u njemačkom diplomatskom koru jasno naznačiti osobu koja ih već godinama ponižava i uvesti direktne mjere protiv Milorada Dodika.

Njemačka bi kao zemlja članica Vijeća za implementaciju mira i država čiji je bivši ministar trenutni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini trebala da bude odlično upoznata sa time ko blokira i ko je jedini krivac za poniženje koje je doživjela odbijanjem davanja agremana za njenog ambasadora.