INSTITUCIJE NA UDARU

Informatička struktura Vlade Crne Gore ponovo je na meti organizovanih cyber napada, poručuju iz izvršne vlasti.

Kako je Televiziji Crne Gore saopšteno u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), riječ je o napadu koje su koordinisale ruske službe.

Napada se kritična infrastruktura i ovakav napad nije zabilježen u svijetu, poručuju iz sektora bezbjednosti. Premijer Dritan Abazović poručio je da su cyber napadi politički motivisani.

Zbog aktuelnih hakerskih napada, Abazović je za večeras sazvao jednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

"To je jako ozbiljna stvar, i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Radi se po mom sudu o politički motivisanom napadu", kazao je Abazović novinarima.

Zahvalio se međunardonim partnerima koji su od subote ujutru velika podrška institucijama sistema Crne Gore.

NATO je upoznat sa izvještajima o napadima u Crnoj Gori i spreman je da pomogne crnogorskim vlastima, saopšteno je za Glas Amerike iz Alijanse, povodom učestalih hakerskih napada na informatičku strukturu Vlade.

"NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmjenu informacija o zlonamjernim cyber aktivnostima. Vidjeli smo izvještaje o cyber napadima na servere crnogorske vlade. Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno", naveo je za za Glas Amerike neimenovani zvaničnik NATO-a.

Fena