Opšti principi

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Ragmi Mustafi izjavio je da nema razloga da Albanci iz Preševske doline imaju manje slobode i prava od Srba na sjevera Kosova.

Mustafi je na Facebooku naveo šest tačaka sporazuma koje je premijer Kosova Albin Kurti zatražio u razgovorima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

"Opšti principi bilateralnih odnosa (međusobno priznavanje, ulazak u sve međunarodne organizacije), rješavanje problema iz prošlosti (nestale osobe, utvrđivanje i rješavanje problema silovanih, raseljenih lica, uništavanje javne privatne imovine i vraćanje artefakata i svih drugih artefakata koje je Srbija ukrala sa Kosova i na kraju ratna reparacija koju Srbija mora da plati), saradnja u budućnosti, reciprocitet u istim pravima za Albance u Preševskoj dolini kao ona koja imaju Srbi na sjeveru, preispitivanje ranije dogovorenih sporazuma i konačno rješenje“, kaže Mustafi.

Prema njegovim riječima, to je istorijska prilika za pomirenje zbog budućih generacija.

"Ovo je prilika za trajni mir, jer ono što Albanci iz doline žele sebi, mi to ne uskraćujemo drugima. Ali ono što je drugom dato, to nam niko drugi ne može odreći! Manjine više ne mogu biti izvor podjela, već moraju biti mostovi koji povezuju naše sudbine ka evropskoj budućnosti“, rekao je Mustafi.

Izvor: Kosovo Online