Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas u Beogradu jednosatni sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. Nakon sastanka je između ostalog poručio da neće postojati izbjegličke kolone i da će sačuvati Srbe od progona i pogroma.

"Još od 1999. godine sprovodi se permanentni teror nad srpskim stanovništvom. To je rezultiralo progonom više od 200.000 Srba sa Kosova. Podsjetit ću vas na rezoluciju 1244 koji niko nije ukinuo. To je dokument UN-a", kazao je Vučić.

Dodao je i da poslije toga traje teška, mukotrpna i jalova borba za opstanak srpskog naroda i Srbije na Kosovu i da šta god se uradi služi za kafansko prepucavanje.

Vučić je na konferenciji tvrdio i da su sada posebno riješeni da protjeraju Srbe sa Kosova te da on ima četiri zadatka.

"Prvi, da sačuvamo, mir, sigurnost i bezbjednost. Drugi, morali smo da izbjegnemo osudu da nismo bili dovoljno kompromisni, da nismo došli sa idejama kako do kompromisa dođe. Treći, morali smo da brinemo o tome da li ćemo biti proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, uvodi nesigurnost i nestabilnost", rekao je Vučić.

Četvrti zadatak je da se obezbjedi opstanak srpskog naroda na Kosovu, rekao je.

"Poslije svih prijetnji albanskog rukovodstva zavladao je strah. U skladu sa tim, naše je bilo da danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško, u uslovima koji više nisu hipotetički, mi nemamo kud, satjerani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila: 'Šta god bilo, kako god bilo, izbjegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod i od pogrona i pogroma'", poručio je Vučić nakon razgovora.

Vučić je u Beograd pozvao predstavnike Srba sa Kosova nakon neuspjeha pregovora u Briselu. Vlasti Kosova planiraju da od prvog septembra počne primjenu odluke o uklanjanje srbijanskih tablica sa automobila i nevaženje srbijanskih identifikacionih dokumenata.