Emigracija stanovništva

Pored poskupljenja sirovina, nedostatak radne snage jedan je od velikih problema za sve sektore albanske privrede. Visoka emigracija stanovništva ostaje jedan od glavnih faktora nedostatka radne snage, prenosi Gazeta express.

Proizvođači hljeba su takođe zabrinuti da nedostatak stručnjaka za pripremu testa može vrlo brzo da uvede trend industrijalizovane proizvodnje hljeba u Albaniju.

„Mislim da su Albanci i dalje povezani sa psihozom iz 90-ih da napuste zemlju, dok su pekarama potrebni stručnjaci, kako u pekarama, tako i u poslastičarnicama. U 900 pekara u Budimpešti, administratori i preduzetnici su kosovski Albanci. Takođe, stručnjaci za testo iz Albanije emigriraju u Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Njemačku i Grčku", rekao je Gezim Peshkopia, predsjednik Udruženja peciva i peciva Albanije.

Nedostatak radne snage može dovesti do industrijalizacije proizvodnje hljeba, dodao je on.

"Ne želimo mehanizaciju, jer to nije u našoj tradiciji. Ovaj sistem bi zahtjevao novu proizvodnu liniju, zahtjevao bi hladne prostorije, zahtjevao bi više troškova proizvodnje. Osim toga, Albanija će izgubiti tradiciju, tradiciju proizvodnje hljeba u zanatskim uslovima“, rekao je Peshkopia.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express